Responsiv design

 

Responsiv/mobilanpassad design innebär att texter och bilder flödar i layouten på bästa sätt oberoende av skärmstorlek. Man kan säga att innehållet på sidan ”möbleras om” utifrån skärmens storlek. På så vis blir hemsidan mer användarvänlig och lättläst på mobil och läsplatta.

Cirka en tredjedel av all webbtrafik kommer idag från bärbara enheter (www.internetretailer.com). 

En sida som saknar responsiv design är ofta krånglig att manövrera från en mobil enhet. Du har kanske själv använt din mobil och varit inne på hemsidor där du behövt scrolla i sidled eller zooma för att kunna se hela sidan. Det är inte heller säkert att all information går att nå från en mobil enhet.

När vi skapar en hemsida åt dig så får du en sida som är responsiv och lättnavigerad. Vi arbetar utifrån principen “mobile first”, ett synsätt som innebär att man utgår från surfupplevelsen på en mobiltelefon för att sedan skala upp den till att fungera även på större skärmar.

Den responsiva designen innebär även att man gör alla uppdateringar och ändringar på ett enda ställe. En del företag använder sig av två olika layouter på sin hemsida för att den ska passa både dator och mobil. Detta innebär att man behöver utföra alla uppdateringar och ändringar i två separata system eller sidor. Responsiv design säkerställer att informationen alltid är densamma på alla enheter, dessutom minskar mängden administrativt arbete.

För att se hur responsiv design fungerar kan du titta på filmen ovan. Du kan även testa att surfa in på vår hemsida via mobil eller läsplatta. Prova även att minska storleken på webbläsarens fönster direkt på datorn och se hur sidan anpassar sig efter den yta som finns tillgänglig.